מנהלים יקרים,
אנו נמצאים בימים אלה באחד המשברים הגדולים, אם לא הגדול ביותר שידעה מדינת ישראל מאז היוסדה. מדובר באיום בטחוני משמעותי המשפיע גם על העורף ופוגע בתחושת המוגנות והביטחון האישי של כולנו. המצב הבטחוני וחוסר הוודאות לגבי העתיד, מצריך שינוי בהרגלי החיים של כולנו.
לאחר שאספנו את עצמנו והראנו מנהיגות לעובדינו: דאגנו להם ולמשפחותיהם, תמכנו, הרגענו ונתנו תחושה של ביטחון לגבי העתיד הקרוב וכו׳. כעת, עלינו להתמודד עם האתגר העסקי.
בגלל המצב, ההכנסות של עסקים רבים ירדו בצורה משמעותית. כיוון שיש חוסר ודאות לגבי פרק הזמן שתיקח המלחמה, אנו נדרשים לבצע תהליכי צמצום והתייעלות מתאימים שימנעו את קריסת העסק ויאפשרו לו לצלוח את התקופה.
תהליך שכזה, חשוב שיתבצע במהירות ובנחישות, אך ברגישות ובהתאם לערכי החברה. להלן שלבי התהליך:
- עדכון התוכנית העסקית – שינוי של תחזית ההכנסות ובהתאם את תחזית ההוצאות של החברה לשלושת החודשים הקרובים (בתקווה שזה יהיה משך המשבר הנוכחי).
- התאמת תקציב השכר לתוכנית העסקית המעודכנת – בניית תקציב שכר ותקני כוח אדם לכל מחלקות הארגון בהתאם לתוכנית העסקית המעודכנת.
- הכנת רשימת תקנים ומשרות לצמצום – הכנת רשימה של תקנים ומשרות לצמצום בכל מחלקה בהתאם לעלות השכר שיש להפחית ע״מ להתיישר לתקציב המעודכן.
- הכנת רשימת עובדים לצמצום – פנייה למנהלים הישירים בבקשה להעביר רשימת עובדים להוצאה לחל״ת או לפיטורים ע״מ להתיישר לעלות השכר המעודכנת. בהכנת הרשימה יש להנחות את המנהלים להיעזר במנהל משאבי אנוש ויחד לבחון את:
- תפקיד העובד/מנהל וחיוניותו לארגון
- ביצועי העובד ומקצועיותו
- וותק העובד
- מצב אישי וכלכלי של העובד
- עלות השכר של העובד
- נושאים שיעלו בשיחתה השימוע לפני הוצאה לחל״ת/ פטורים (חשוב להדגיש שבמידה והעובד מסרב לצאת לחל״ת יאלץ המעסיק לפטרו)
- תקשור התהליך בחברה – ביצוע שיחה ועדכון לכל מנהלי החברה ולאחר מכן לעובדים על התהליך שעומד להתבצע, בצורה גלויה ושקופה תוך הדגשה שהדבר נדרש עקב המצב ולהישרדות החברה.
- הוצאת עובדים לחל״ת/ פיטורים – ביצוע תהליך של זימון העובדים לשימוע. קיום שיחות שימוע ושקילת הדברים שעולים בו ברגישות ובאחריות לפני קבלת החלטה. (במידה והמדינה תעזור לסבסד את העסקת העובדים, כפי שמצופה ממנה, יהיה אפשר להקטין את אחוז המשרה ולא לפטר או להוציא לחל״ת, אך בכתיבת שורות אלה, זה טרם הוחלט)
- שיחת עידוד ומוטיבציה לנשארים – קיום שיחה עם כל העובדים שנשארו תוך הדגשת הצורך להירתם למשימה קשה של לעשות יותר עם פחות צוות בתקופה זו, ושידור של אופטימיות ותקווה לעתיד טוב יותר לחברה ולמדינה.
ביצוע תהליך ההתייעלות מחויב המציאות בצורה נכונה, בהתאם לערכי החברה ותוך הפגנת מנהיגות ואחריות כלפי החברה ועובדיה, יביא לשמירה על המוטיבציה והמחוברות של העובדים לחברה ויצאת החברה מהמשבר מחוזקת ומאוחד.
אם אתם צריכים את עזרתינו בייעוץ או תמיכה לביצוע מקצועי ורגיש של התהליך , אני וצוות מנהלות משאבי האנוש שלנו נשמח לסייע!
מוזמנים ליצור קשר.