מנהל יקר, כבר בנית תוכנית עבודה שנתית שתתמוך בהשגת היעדים העסקיים שלך?
אנחנו מסיימים שנת פעילות, בתקווה שהיא הייתה מוצלחת. חלק מהדברים שתכננו לבצע בוצעו וחלק אחר לא...
אבל מה אם לא תכננו בכלל? האם עבדנו כל השנה כ"מגיבים" לדרישות והתקלות של לקוחות? האם הצבנו לעצמנו יעדים? האם עמדנו ביעדים שהצבנו לעצמנו? האם הצלחנו לקדם נושאים חדשים?
עכשיו הזמן להסתכל על השנה הבאה ולהחליט שבשנה זו נהיה "פרואקטיביים" ז"א יוזמים ולא מגיבים. עכשיו הזמן לייצר לנו אג'נדה שתביא להתקדמות, להתפתחות, לצמיחה של החברה בהתאם לאסטרטגיה העסקית (ואם אין כזאת כדאי ליצור בהקדם!!).
אז איך עושים זאת? מהיכן מתחילים? כל תוכנית עבודה טובה חייבת להיגזר מהאסטרטגיה של החברה ולכן משם מתחילים.
מה היא אסטרטגיה ארגונית?
הגדרה רחבה לאסטרטגיה ארגונית: אסטרטגיה היא דפוס של החלטות בחברה אשר קובעות ומתארות את המטרות, הכוונות, או היעדים והתוכניות, המייצרים את המדיניות בכדי להשיג את אותם מטרות. זאת ועוד האסטרטגיה קובעת את מגוון התחומים העסקיים בהם צריכה להימצא החברה, את הצורה הכלכלית שבה היא רוצה להתנהל ואת איכות כוח האדם שהיא רוצה להעסיק. כמו כן אסטרטגיה מגדירה את התרומה הכלכלית והלא כלכלית שהיא מתכוונת להביא לבעלי המניות, עובדים, לקוחות וגם לסביבה ולחברה.(The Concept of Corporate Strategy - Kenneth Andrews)
במסגרת כתיבת תוכנית העבודה השנתית או הרב שנתית, מתורגמת האסטרטגיה הארגונית למטרות-על וליעדים עסקיים. מהמטרות והיעדים הללו נגזרות תוכניות העבודה והיעדים של כל אחת מיחידות הארגון: שיווק, מכירות, תפעול, פיתוח, משאבי אנוש וכו׳.
מנכ״ל החברה בונה יחד עם מנהלי החברה או מציג להם את האסטרטגיה והיעדים העסקיים לשנה הקרובה ומבקש מכל אחד מהם להכין תוכנית עבודה, כולל מטרות ויעדים, ליחידה אותה הוא מנהל, כנגזרת מתוכנית העבודה של החברה.
דוגמא לתוכנית עבודה ויעדים ליחידת משאבי אנוש
כחברה המלווה ארגונים בבנייה והטמעה של תהליכי משאבי אנוש מקצועיים ובניהול משאבי אנוש במיקור חוץ, אפנה את תשומת ליבכם, לתוכנית העבודה שעליכם לדרוש ממנהלת משאבי האנוש שלכם. גם בתחום משאבי אנוש חשוב לבנות אסטרטגיה ותוכנית עבודה שנתית כולל מטרות ויעדים:
מה היא אסטרטגיית משאבי אנוש?
אסטרטגיית משאבי אנוש היא:
1. מערכת הקשרים בין האסטרטגיה העסקית, המבנה הארגוני וניהול משאבי אנוש (תכנון, מיון, גיוס, תגמול, הערכת עובדים, פיתוח עובדים ומנהלים והדרכה).
2. התאמת המבנה הפורמאלי ושיטות משאבי אנוש כך שיקדמו את המטרות האסטרטגיות של הארגון.
3. עיצוב מערכת משאבי אנוש כך שהיא תסייע ליצור אצל המנהלים והעובדים התנהגות, יכולות ומיומנות שהארגון צריך כדי להשיג את מטרותיו האסטרטגיות.
בניית תוכנית עבודה
אז אחרי שאנחנו מבינים מה היא אסטרטגית הארגון וגם יודעים לגזור ממנה את אסטרטגיית משאבי אנוש, כל שנותר לנו לעשות הוא לבנות תוכנית עבודה שתתמוך בהשגת היעדים האסטרטגים והעסקיים של החברה, ע"י פריטת אסטרטגיית משאבי אנוש שהגדרנו למטרות, משימות ויעדים.
חשוב להציג את אסטרטגיית משאבי האנוש להנהלת החברה ולקבל עליה הערות וכן לתעדף אותה ביחד עם המנכ"ל וחברי ההנהלה.
חשוב גם שתוכנית העבודה תהיה מתואמת עם תוכנית העבודה של המנהלים האחרים.
חשוב לא פחות שהתוכנית העבודה תבנה בהתאם לערכים שאנו רוצים לחזק וכן שתהיה מדידה ועם מנגנוני בקרה.
במידה ויש לכם שאלות, אתם מוזמנים לפנות אלינו.
בהצלחה!!
כתב: תמיר אבני - מנכ״ל פרואקטיב משאבי אנוש