בעידן הגלובליזציה, ארגונים נדרשים להתמחות ולהתייעל. לשם כך, על מנהלי הארגון להפנות משאבים ולהתמקד בביצוע הפעילויות שבליבת הארגון, ולהיעזר באנשי מקצוע לביצוע פעילויות הדורשות מומחיות אחרת.
עד השנים האחרונות תחום משאבי אנוש לא קיבל, הכרה מספיקה בישראל כמקצוע שהתמחות בו תיתן ערך מוסף משמעותי. חברות רבות עדיין מעדיפות לתת למנהל התפעול, מנהל הכספים או למזכירת המנכ"ל לבצע פעילויות גיוס, טיפול בפרט, רווחה ואפילו בנייה של תכניות תגמול והוכרה.
ביצוע פעילויות אלה שלא על ידי אנשי מקצוע גורם נזק כלכלי גדול לחברה. הנזק בא לידי ביטוי בעיקר בגיוס שגוי, בתחלופה גבוהה ובשביעות רצון נמוכה של העובדים. די קשה לזהות ולכמת עלויות אלה, לכן אולי לא ממהרים לטפל בכך באופן מקצוע, אך עלות של גיוס שגוי יכולה להגיע לעלות שכר של כ- 6 משכורות של העובד שגויס! תחלופה של עובד מקצועי ומנוסה שעבד בחברה כשנתיים תעלה לחברה 12-16 משכורות של העובד!! המון כסף בכל קנה מידה... כסף שבחברה מרוויחה יכול היה להיכנס ישירות לשורה התחתונה. בכל תחום אחר, אם היינו מפסידים כ"כ הרבה כסף, היינו מיד מיצרים מנגנוני בקרה ואיכות ע"מ להקטין את הנזק. כאשר מדובר בעובדים, ברוב הארגונים לא רק שמתעלמים מהבעיה, אלא גם חוזרים על טעויות ומחריפים את הבעיה ואת ההוצאה, שהיא כאמור לא קטנה. הסיבה לכך היא שהוצאות השכר הם הוצאות שוטפות ועלות הגיוס והתחלופה נטמעות בתוכן, יש קושי לסמן הוצאה זו, אך היא משפיע ישירות על שורת הרווח. ישנם תחומים נוספים בהם מנהלי משאבי אנוש מקצועיים יכולים לסייע לארגון לחסוך בעלויות.
בשנים האחרונות אנו עדים לכך שחשיבות המשאב האנושי בהצלחת הארגון גדלה ולכן החלו שינויים גם בתפיסת התפקיד ובמשמעותו של מנהל משאבי האנוש- הבינו כי האדם אשר אחראי על ניהול משאבי האנוש חייב להיות מחובר גם לחזון ולערכי החברה ולהיות מי שמבין את האסטרטגיה העסקית של החברה. הרעיון הוא שמנהל משאבי האנוש יהפכו לשותפים עסקיים הלוקחים חלק בגיבוש האסטרטגיה והמשפיעים על תהליכים ארגוניים.
אנו רואים כי חלו שינויים במחלקות משאבי אנוש שעסקו בעיקר בתחומים התפעוליים של משאבי אנוש: גיוס עובדים, קליטה, דיני עבודה, רווחה ואדמיניסטרציה אל מחלקות מקצועיות בתחומן המסייעות להצלחה והגדלת רווחי החברה. ההתמקדות כיום היא בהבנת צרכי הארגון והתאמת ההון האנושי להשגת מטרות החברה. מנהל משאבי האנוש צריך להיות בעל ראייה מערכתית, הבנת השינויים המשתנים בשוק, פיתוח התרבות הארגונית וניהול כישרונות.
על מנהל מש"א להיות מקצועי בתחום, בעל יכולת לווי של המנהלים ובעל יכולת ללמד אותם כיצד לנהל את עובדיהם נכון יותר, לשפר את המוטיבציה שלהם ולהגדיל תפוקה, לייצר תהליך של העצמה שיקטין תחלופה ויגדיל שביעות רצון.
והמסקנה היא: למנהל משאבי האנוש תפקיד מהותי ומכריע בהצלחת החברה ולכן חשוב מאוד לתת לו להיות שותף בתהליכים אסטרטגים ובקבלת ההחלטות.
כמו כן, בחברות קטנות ובינוניות בהם אין עדין משאבי אנוש, ישנה חשיבות גדולה לבנייה נכונה ומקצועית של התחום, ע"י מנהלי משאבי אנוש מנוסים המתאימים לצרכי החברה, אשר ידעו להציע מיד בהתחלה ערך מוסף משמעותי ולמצב את תחום משאבי אנוש כגורם משמעותי, משפיעה ובעל תרומה לביזנס.
כתב: תמיר אבני - מנכ"ל פרואקטיב משאבי אנוש